NFT

En İyi NFT Siteleri

Değiştirilemez Token olarak bilinen NFT’ler bir süredir kripto para dünyasının en popüler varlıkları arasında yer alıyor. Dijital sanat eserlerinde varlık sahibine telif hakkı sağlarken koleksiyonerler için de yepyeni bir dünya sunan NFT’ler, farklı platform üzerinden alınıp satılabiliyor ve önemli bir yatırım aracı olarak kullanılabiliyor.

Sizin için en güvenilir ve en çok tercih edilen NFT satış sitelerini inceledik.

NFT Nasıl Satılır?

NFT, tokenize olmuş değiştirilemeyen varlıkları temsil eder. Her bir NFT farklı zincirleri kullanarak oluşturulabilir, bu varlıkları satmak için ise o zincirde kurulan bir satış platformunu tercih etmek gerekir.

NFT sahipleri, varlıklarını belirli platformlara uyumlu bir cüzdan bağlayarak satışa çıkarabilir. Satışa çıkarılan varlıkların bulunduğu yerlere koleksiyon denir. Yani bir kullanıcının elde ettiği NFT varlıkları, o kişinin koleksiyonu içerisinde saklanır.

NFT almak, satmak, koleksiyon yapmak ve diğer işlemler için bir NFT pazar yerine üye olmanız gerekiyor. Bu NFT pazar yerinde binlerce kullanıcının koleksiyonunu görebilir, satılan NFT’lere teklif verebilir, varsa NFT varlığınızı satabilirsiniz.

En İyi NFT Pazar Yerleri

NFT ticareti içim sıklıkla tercih edilen güvenilir bir platform kullanmak meydana gelebilecek risklerden korunmanızı sağlar.

İşte en yüksek işlem hacmine sahip olan 15 NFT pazar yeri…

Binance NFT Marketplace

binance nft

Dünyanın en büyük kripto para borsası olarak nitelendirilen Binance’in NFT pazar yeri, nispeten yeni olmasına rağmen en büyük NFT marketlerinden birine dönüşmüş durumda. Hem içerik üreticiler hem de koleksiyonerler platform üzerinden NFT oluşturabilir, alıp satabilir ve takas edebilirler.

Binance NFT Marketplace üzerinde çeşitli etkinliklere katılarak NFT kazanabilir, mystery box satın alarak ya da kazanarak normal, nadir, süper nadir ve süper süper nadir NFT varlıklarına sahip olabilirsiniz. Bir Binance hesabınız olduğu sürece Binance NFT pazar yeri üzerinden özgürce işlem yapabilirsiniz.

Open Sea

open sea

Open Sea, en eski ve en güvenilir NFT satış alanlarından biri olarak geniş bir NFT varlık koleksiyonuna sahip. Crypto Punks ve Bored Ape gibi ünlü NFT üreticilerinin NFT varlıklarına Open Sea üzerinden erişilebilir. Open Sea üzerinde NFT varlıklar yaratmak ve satışa çıkarmak için bir kereye mahsus olmak üzere bir ücret ödemeniz gerekir. Bu ücret $60.00 ila $200.00 arasında değişir. Ardından her işlemde küçük bir komisyon ücreti ödemek koşuluyla NFT alım satım ve takas işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Ülkemizden birçok ünlü isim de NFT alışverişini Open Sea üzerinden gerçekleştiriyor. Son dönemlerde Cem Yılmaz’ın Open Sea profilinden NFT sattığını sosyal medya üzerinden görmüştük.

Open Sea üzerinden NFT işlemleri gerçekleştirebilmek için cüzdanınızı kurun, bir koleksiyon oluşturun, NFT’ler ekleyin ve satın. İşte bu kadar basit!

Super Rare

super rare

Super Rare kendisini dünyanın en modern dijital sanat koleksiyonu olarak adlandırır. Kullanıcılar üyelik işlemlerini tamamladıktan sonra kendi NFT koleksiyonlarını oluşturabilir. Tüm içerik üreticiler sahip oldukları varlıkların tüm satışları için ömür boyu telif ücreti alır.

Ethereum blok zinciri üzerinde yer alan Super Rare üzerinden hem açık artırmayla hem de sabit fiyat ile NFT satmak mümkündür. İçerik üreticileri korumayı merkeze koymuş olan platform sadece davetli kullanıcıların satış yapmasına izin verir. Bu yüzden Super Rare üzerinde yer alan NFT varlıkların satış ücretleri standartların üzerinde olabilir. 

Rarible

rarible

Rarible satış başına aldığı %2,5 oranındaki komisyon ücreti ile bu alandaki en düşük işlem ücretine sahip NFT satış alanlarından biri durumunda. Basit bir arayüze sahip olması NFT alanına yeni giren kullanıcıların kendilerini geliştirmesi adına ideal. Platform Walletlink ve Metamask cüzdanlarını destekliyor. NFT varlıklarınızı platform üzerine yükleyebilir, satış listesine ekleyebilir ve gas ücretini belirledikten sonra satış listesine ekleyebilirsiniz. Platform aynı zamanda Türkiye’deki NFT meraklılarının en çok bulunduğu NFT pazar yerlerinden biri durumunda. 

Nifty Gateway

nifty gateway

Dünya genelinde en çok kullanılan NFT alım-satım platformlarından bir diğeri de kredi kartı işlemlerine izin vermesiyle bilinen Nifty Gateway. Platform farklı ödeme türlerini desteklemenin yanı sıra, çok sayıda NFT varlığa da ev sahipliği yapıyor. Çeşitli küratörlerin özel koleksiyonlarını gelişmiş filtreleme seçenekleri ile kolayca bulmayı sağlıyor. Ancak platformdaki en büyük dezavantaj, komisyon oranının %5 olması. Diğer sitelere göre komisyon ödemeleri yüksek olsa da sitede benzeri olmayan pek çok NFT bulunabiliyor, ayrıca yüksek işlem hacmi nedeniyle hızlı ve kolay alım-satım avantajı sağlıyor. Kısa sürede büyümeyi başaran platform, 2021 başında uğradığı hack saldırısına rağmen popülerliğini korumaya devam ediyor.

NBA Top Shot

nba top shot

Özellikle NBA yapısına odaklanan NBA Top Shot, başka yerde bulunmayan özel NBA sahneleri, oyuncu kartları ve maç sekansları ile öne çıkan bir diğer NFT satış platformu. Kendi alanında yüksek başarısıyla tanınan platformun NBA ve Dapper Labs ortaklığıyla kurulmuş olması, adını hızlıca duyurmasını sağladı. NBA özelinde NFT’lerin bulunduğu platform Top Shot adını, oyun karelerinin oynatılabilir video olarak hazırlanmasından alıyor. Bu sayede NBA’deki en özel anlar, sporcuların unutulmaz hamleleri ve çok daha fazlası video NFT olarak sunuluyor. Tam olarak NBA tutkunları için hazırlanan platform, arkasındaki büyük isimlerin desteği ve içindeki kaliteli işler nedeniyle öne çıkan bir NFT sitesi olarak görülüyor.

Mintable

mintable

Rakiplerine göre sunduğu ücretsiz NFT özelliğiyle ilgi çeken Mintable platformu, aynı zamanda hazırlanan bu varlıkların pazar yerinde satılmasına izin veriyor. Ethereum ve dolar işlemleri ile alım-satım yapma imkanı sağlıyor. Platformda klasik bir üyelik sisteminin olması sayesinde, herhangi bir ücret ödemeden kullanıcı hesabı oluşturulabiliyor ve her üyenin ücretsiz NFT kazım hakkı oluyor. Aynı zamanda kazılan, yani oluşturulan bu NFT’ler doğrudan Mintable üzerinden satışa çıkarılabiliyor. Bunun yanı sıra kullanıcılar platform dışında oluşturdukları NFT’leri de siteye kolayca yükleyip satabiliyor. Platform kullanıcıları NFT satışlarında da diğer platformdaki komisyon sorununu yaşamıyor, çünkü satışa çıkarılan bir varlık başkası tarafından satın alınana kadar herhangi bir yükleme ücreti istenmiyor, ancak satış sonrasında platform %5’lik bir komisyon talep ediyor. Bu özellikleri nedeniyle pek çok NFT sanatçısının tercih ettiği bir site olan Mintable; oyun içi varlıklar, ses dosyaları, özel imajlar ve görseller gibi sayısız varlığa ev sahipliği yapıyor. Ayrıca açık artırma sistemini destekliyor ve NFT sahiplerinin müzayede düzenlemesine izin veriyor.

Foundation

foundation

Yeni nesil bir NFT satış adresi olan Foundation, 2020 yılında kurulmasına rağmen oldukça rağbet gören bir site. En iyi NFT siteleri arasındaki yerini alan platform, belirli özellikleri sayesinde rakiplerinden ayrılıyor. Platformda iki farklı üyelik türü bulunuyor: Sanatçılar ve alıcılar. NFT sanatçısı olmak isteyenler sadece davetiye üzerinden siteye üye olabiliyor. Her sanatçı yaptığı satıştan sonra 1 davetiye hakkı kazanıyor, bu sayede platformda sunulan ögeler oldukça özel ve kaliteli içerikler haline geliyor. Alıcılar ise klasik üyelik açarak beğendiği varlıklara teklif vermeye başlayabiliyor. Foundation özellikle dijital sanatçılar ve küratörler tarafından tercih ediliyor, oldukça kaliteli işlerin sergilendiği bir platform olması nedeniyle NFT’ler için belirlenen fiyatlar nispeten yüksek oluyor. Ayrıca platform satışlardan %10 oranında komisyon talep ediyor, ancak sitenin kalitesi ve güvenilirliği nedeniyle yüksek komisyon pek çok kişi tarafından sorun olarak görülmüyor.

Venly

venly

MetaMask benzeri dijital cüzdan sahibi olan herkesin NFT alım-satım işlemleri yapmasına izin veren beğenilen platformlardan bir diğeri de Venly adresi. Venly; video oyunları üzerine inşa edilen ve özellikle oyun içi ögeler, karakter geliştirmeleri, silah takımları gibi oyun koleksiyonlarına erişim sağlayan bir NFT sitesi. Bu nedenle özellikle oyun tutkunlarının sıklıkla ziyaret ettiği yüksek işlem hacmine sahip bir platform. Tamamen blockchain tabanlı olmayan platform Avalanche, Polygon ve BSC ortaklığı ile biliniyor; bu sayede hem güvenilir, hem de çok yönlü bir adres olarak geçiyor. Kripto para ödemelerinin yanı sıra itibari para birimlerini de destekliyor ve PayPal gibi uygulamaların kullanılmasına izin veriyor. Farklı ödeme seçeneklerini desteklemesi, geniş bir kitleye erişmesini sağlıyor. Platform %2 oranındaki cüzi komisyon ödemeleri nedeniyle de öne çıkıyor ve kullanıcılara sabit fiyat ile açık artırma yöntemleriyle satış imkanı tanıyor.

Sorare

sorare

Geleneksel NFT satış sitelerinden daha farklı olan Sorare, aslında fantezi futbol ligi oyunu olarak geçiyor. Bunun yanı sıra dijital kart NFT’lerinin ticaretine izin veriyor ve sanal takım yönetimine izin veriyor. Ünlü futbolcuların özel kartları ve benzeri varlıklar ethereum ağındaki Sorare’de satışa çıkıyor. Günlük düzenlenen müzayedelere her seferinde yeni kartlar ekleniyor ve haftalık Sorare oyuncularına belirli miktarda ETH ödülü dağıtılıyor. Oyun ve NFT mantığını birleştiren platform aynı zamanda çeşitli kripto para cüzdanlarını da destekliyor.

Zora

zora

Kullanıcıların NFT kazarak satışa sunabileceği merkeziyetsiz bir müzayede evi olarak geçen Zora, temelinde Web2 sınırlamalarını ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu nedenle içerik oluşturuculara özel ayrıcalıklar sunmasıyla biliniyor. Bunlardan biri NFT oluşturucularına takipçileriyle bağlantı kurma imkanı tanıması, böylece geliştirici ve izleyici birbiriyle iletişim kurabiliyor. NFT satıcılarının varlıkları 24 saatlik açık artırma ya da sabit fiyat yöntemlerinden biriyle satması da kullanıcılardan beğeni topluyor. Satış işlemleri Zora platformu tarafından teminatlandırıldığından güvenle gerçekleşiyor. NFT yükleme sırasında ise herhangi bir komisyon alınmıyor, sadece satış işleminden sonra gas ücreti talep ediliyor. Zora Ethereum zinciri üzerine kurulu olduğu için talep edilen gas ücretleri zaman zaman değişiklik gösteriyor.

Makersplace

makersplace

Kendini özgün ve eşsiz NFT’lerin sergilendiği dijital bir sanat merkezi olarak tanımlayan Makersplace, kısa sürede büyüyen platformlardan biri. Sanatçılara, fotoğrafçılara, tasarımcılara, müzisyenlere ve çok daha fazlasına blockchain teknolojisini kullanarak güvenli alanlar sunan Makersplace; özellikle küratörlerin ve sanat severlerin uğrak noktalarından biri. Platformda iki farklı üyelik tipi bulunuyor. Alım yapmak isteyenler cüzdan bağlayarak beğendiği ürünlere teklif verebiliyor, NFT oluşturucu ekip ise sadece özel davetiye ile giriş yapanları kapsıyor. Davetiye üzerinden üye olanlar ücretsiz şekilde NFT yükleyip satmaya başlayabilir, sitenin her satıştan aldığı komisyon ise %15 ile biraz pahalı.

Axie Infinity

axieinfinity

Axie Infinity hem metaverse, hem NFT, hem de blockchain oyun anlamında sıklıkla tercih edilen bir platform. Yerel token kullanım sıklığı da oldukça yüksek olan Axie Infinity, NFT marketinde oyuna özel ürünleri sunuyor. Oyunda geliştirme alarak üst seviyelere çıkmak için NFT varlıklara sahip olmak gerekiyor, ayrıca her oyuncu farklı denemeler yaparak kendi NFT’sini oluşturabiliyor. Bu varlıklar oyuncunun kendisi tarafından kullanılabildiği gibi, pazar yerine eklenerek satışa da sunulabiliyor. Platformun oldukça geniş bir oyuncu kitlesine sahip olması nedeniyle NFT marketi gün içinde yüzbinlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Crypto.com

crypto nft

2016 yılında kurulan bir kripto para sitesi olan Crypto.com, aynı zamanda kullanıcıların NFT alım-satım yapmasına da izin veriyor. Son dönemde getirilen bu yeni özellik, platformun yüksek işlem hacmine sahip olması nedeniyle yoğun ilgi görüyor ve kullanıcıların yüksek değerli varlıklara kolaylıkla erişmesini sağlıyor.

Eneftio.com

eneftio

Acun Ilıcalı tarafından kurulan, Türkiye’deki ilk NFT pazar yerlerinden biri olan Eneftio, 2022 yılının başında yayına başladı. Kredi kartı veya banka kartıyla Türk Lirası ödeme seçeneği sunan Eneftio, Türkçe dilinde de hizmet veriyor. Kendi NFT’nizi oluşturma imkanı sunan bu platform, yatırımlarla birlikte gelişmeye devam etmektedir.

Async Art

async art

Platform, özellikle dijital sanatın öncüsü olan programlanabilir sanat NFT’lerindeki liderliği ile tanınıyor ve varlıkları katmanlaştırmasıyla biliniyor. Bu nedenle bu adreste listelenen varlıklar diğer platformlardakinden daha farklı özellikler taşıyor ve zaman içinde dönüştürülebiliyor. Her sanat eserine farklı sanatçılar farklı katmanlar ekleyebiliyor, ortaya çıkan son ürün ise benzersiz oluyor.

Sorumluluk Reddi Beyanı

KriptoFeed.com sitesinde yer alan haberler, yazılar, incelemeler, değerlendirmeler, yorumlar ve makaleler yatırım tavsiyesi amacına sahip değildir. KriptoFeed.com herhangi bir kripto paranın veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını veya ticaret yapılmasını önermez. KriptoFeed.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu yüzden KriptoFeed.com adresinde yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Ayhan Türker

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde Ekonomi Yüksek Lisans'ı yapan Ayhan, lisans eğitimini Londra'da tamamladı. Kripto para ve blockchain teknolojisi üzerine eğitim aldıktan sonra İzmir'de düzenlenen Kripto Para Teknoloji etkinliğinin organizasyon ekibinde yer aldı. 5 yıldır kripto dünyası ile ilgilenmekle birlikte finans alanında kariyer planına emin adımlarla devam ediyor. Bu süre içerisinde kripto para konusunda elde ettiği deneyimleri KriptoFeed.com için paylaşıyor. Daha önce farklı ulusal ve global haber sitelerinde ekonomi editörlüğü yapma deneyiminden sonra sadece kripto para dünyasına odaklanmaya karar verdi ve analizlerini Kripto Feed kullanıcılarıyla buluşturmaya devam ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu