Kripto Borsa İncelemeleri

Coinbase Nedir? Güvenilir mi?

Kripto para dünyasına yeni girecek yatırımcılar için ilk adım güvenilir bir kripto para borsası bulmak. Kripto para borsalarının sayısı arttıkça bu durum gittikçe zorlaşıyor. Böyle durumlarda daha çok köklü, piyasada adı bulunan ve işlem hacmi geniş borsaları tercih etmek daha doğru. Çünkü böyle borsalar genelde kendilerini kanıtlamış ve kullanıcıları için herhangi bir mağduriyet yaratmamış borsalar oluyor. Piyasada bulunan adı duyulmuş borsalardan biri de Coinbase. Peki Coinbase güvenilir mi? Bu yazımızda köklü kripto para borsalarından olan Coinbase’i inceledik…

Coinbase’in Kısa Tarihi ve Güncel Veriler

Coinbase, 2012 yılında San Francisco merkezli olarak kurulan ve kurulduğu tarihten bu yana kesintisiz olarak faaliyette bulunan bir kripto para borsasıdır. Borsanın kurucu ortakları ise Fred Ehrsam ve Brian Armstrong. Coinbase 2012 yılında bir borsaya dönüşmeden önce yoluna Bitbank ismiyle devam etti fakat isimde yer alan “Bank” ibaresinin yasal olarak sorun yaratması nedeniyle bu isim değiştirildi. 2012 yılında Coinbase halka arz olduğunda, bitcoinin değeri yalnızca 6 dolardı. Bitcoinin yıllar içindeki yükselişi ve kripto para dünyasının her geçen gün daha fazla yatırımcıyı kendisine çekmesi ile birlikte, Coinbase de bugün dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri haline gelebildi.

coinbase

Coinbase hakkında bilinmesi gereken güncel veriler ise şu şekilde:

  • Borsanın 68 milyonun üzerinde doğrulanmış kullanıcısı bulunuyor,
  • 462 milyar dolarlık üç aylık takas hacmi mevcut,
  • Platformda bulunan varlıkların toplam değeri 180 milyar dolar,
  • 100’ün üzerinde ülkede hizmet veriyor,
  • 2100’den fazla çalışanı bulunuyor.

Coinbase’in söz konusu güncel veriler ve piyasada bulunan diğer kripto para borsalarının verileri mukayese edildiğinde, bu rakamlara ulaşabilen borsaların sayısı bir elin parmaklarını geçmemektedir. Yalnızca bu verilerden bile Coinbase’in ne kadar büyük bir borsa olduğu anlaşılabilir.

Coinbase’in Temel Özellikleri

Coinbase, bir kripto para borsasından istenebilecek tüm özellikleri kullanıcılarına sunmuş durumda. Başta Bitcoin ve Ethereum olmak üzere, pek çok kripto para biriminin alım satım işlemlerini Coinbase üzerinden yapabilmeniz mümkün. Borsanın çok geniş bir altcoin yelpazesi bulunuyor ve kullanıcılara farklı yatırım alternatifleri sunuyor. Coinbase’in mobil uygulaması, uygulama merkezlerinde en çok indirilen uygulamalardan biri haline gelmiş, bu sayede Coinbase 2017 yılının sonlarına doğru inanılmaz bir büyüme göstermiştir. Buna rağmen, çok sayıda kullanıcıya sahip olsa da dünyanın en büyük borsası haline gelmemesinin sebebi olarak, yüksek işlem ücretleri gösterilmektedir. Binance, Cex.io ve Kraken gibi borsalar ile karşılaştırıldığında, Coinbase oldukça yüksek işlem ücretlerine sahip. Coinbase’in yatırımcılarından istediği komisyon ücretleri şu şekilde:

  • Coinbase: Hem yapıcılar hem de alıcılar için sabit ücret olarak %0.50, coin-coin işlemleri için %2.
  • Coinbase Pro: Yapıcılar için %0.15, alıcılar için %0.25.
coinbase pro

Aynı zamanda Coinbase’in 200 dolardan düşük işlemler için talep ettiği ücretler ise şu şekilde belirlenmiş:

  • 10 dolardan az işlemler için 0.99 dolar.
  • 10 dolar ile 25 dolar arasındaki işlemler için 1.49 dolar.
  • 25 dolar ile 50 dolar arasındaki işlemler için 1.99 dolar.
  • 50 dolar ile 200 dolar arasındaki işlemler için 2.99 dolar.

Coinbase’in piyasada bulunan kripto para borsaları arasında komisyon ücretleri bakımından en iyi borsa olduğunu söylemek zor. Bu yüzden daha düşük komisyon ücretleri ödemek istiyorsanız, alternatif kripto para borsalarına yönelmeniz gerekiyor.

Coinbase Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları

Her borsada olduğu gibi Coinbase’de de kullanıcılar için avantajlar ve dezavantajlar bulunuyor. Borsaya giriş yapmadan önce bunları bilmekte fayda var. Coinbase’in sunmuş olduğu avantajları şu şekilde listelemek mümkün:

  • Oldukça basit ve kolayca kullanılabilecek bir arayüze sahip,
  • 7 gün ve 24 saat boyunca müşteri desteği sağlanıyor,
  • Kredi kartı, banka kartı ya da havale yöntemi ile işlem yapılabiliyor,
  • Yurtdışında yaşayanlar için pek çok yerel ödeme yöntemiyle yatırım yapmak mümkün,
  • İşlem hızları bakımından oldukça iyi,
  • Kripto para cüzdanı hizmeti sunuyor,
  • Pek çok itibari para birimini destekliyor,
  • Borsanın kullanıcıları bir Coinbase kart sipariş edecek alışveriş yapabilecekleri bir Visa karta sahip olabilir fakat bu hizmet şimdilik sadece Avrupa’nın birkaç ülkesinde geçerli ve Türkiye için kullanılabilir değil,
  • Coinbase Earn uygulaması ile EOS ve Stellar Lumens gibi kripto para birimlerini kazanmak mümkün,
  • Kripto para dünyasına yeni girecek olan acemiler için son derece ideal.

Coinbase, her kripto para yatırımcısının isteyebileceği türden avantajlara sahip. Elbette dezavantajları bulunuyor fakat bu dezavantajlar onu kötü bir borsa haline getirmiyor ve bu özellikleri sahip olduğu avantajlar ile tolere edilebiliyor. Coinbase’in sahip olduğu dezavantajlar da şu şekilde listelenebilir:

  • Diğer kripto para borsaları ile mukayese edildiğinde daha dar bir kripto para yelpazesine sahip,
  • Web sitesi üzerinde yoğun trafik oluşuyor,
  • Diğer kripto para borsalarına oranla çok daha yüksek ücretler talep ediliyor,
  • Ticaret grafikleri görebilmek mümkün değil,
  • Verilen hizmetler ülkelere göre farklılık gösteriyor.

Siz de tüm bu avantajları ve dezavantajları göz önünde bulundurarak, kripto para yatırımlarınızı Coinbase üzerinden yapmak isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz.

Coinbase Güvenilir mi?

Coinbase bugüne kadar hiç saldırı yaşamadı. Geçmişte herhangi bir saldırı girişimi olduysa da, bununla ilgili bir bilgi yok. Yine de herhangi bir saldırı bilgisi olmadığı için ve varlıklar herhangi bir şekilde çalınmadığı ve kaybolmadığı için, Coinbase’in güvenli bir borsa olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda kullanıcıların bugüne dek Coinbase ile ilgili bildirdikleri mağduriyet hikayesi de bulunmuyor. Bu bilgilerden hareketler Coinbase’in güçlü bir güvenlik altyapısına sahip olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Coinbase’de bir hesap oluştururken öncelikle bir KYC doğrulamasından geçmeniz gerekiyor. KYC, Know Your Customer yani müşterinizi tanıyın anlamına geliyor. Aynı zamanda Coinbase, hesabınızı kimlik, pasaport ya da ehliyet gibi belgeler aracılığıyla doğrulamanızı istiyor. Eğer Coinbase üzerinde işlem yapmak istiyorsanız, tüm bu doğrulama prosedürlerini tamamlamanız şart. Sistem üzerinde güvenliği artırmak için iki faktörlü doğrulama yöntemi de kullanılıyor. Bunun için destek alınan yardımcı uygulamalar Google Authenticator, Duo ve SMS tabanlı 2FA. Coinbase ayrıca sistem güvenliğin artırmak için şu yöntemleri de kullanıyor:

  • Kullanıcıların sahip oldukları varlıkların yüzde 98’lik kısmı çevrimdışı olarak saklanıyor,
  • Çevrimiçi olarak tutulan tüm varlıklar FDİC sigortası ile korunuyor fakat hesap sahiplerinin hatası sonucu meydana gelen kayıplar sigorta kapsamında bulunmuyor,
  • Hem bitcoin, hem de altcoinler dünyanın farklı noktalarında bulunan soğuk cüzdanlara dağıtılmış durumda,
  • Coinbase’in web site trafiği, müşteri cüzdanları ve özel anahtarların tamamı şifrelenmiş durumda,
  • Coinbase, kod yazarlarının karşılaştıkları herhangi bir güvenlik açığı konusunda kendilerini bilgilendirmeleri adına bir ödül sistemi geliştirmiştir.

Tüm bu özellikler ve uygulanan ek güvenlik önlemleri göz önünde bulundurulduğunda, Coinbase’in dünyanın en güvenilir borsalarından biri olduğunu söylemek mümkün. Yani eğer yatırımlarınızı Coinbase üzerinden yapacaksanız, güvenlik ile ilgili herhangi bir şüphe ya da endişe duymanıza gerek yok. Coinbase hem küçük yatırımcılar için, hem de büyük yatırımcılar için son derece ideal ve güvenli bir ortam.

Diğer kripto para borsalarını da keşfetmek isterseniz en iyi bitcoin siteleri sayfamıza göz atabilirsiniz.

Sorumluluk Reddi Beyanı

KriptoFeed.com sitesinde yer alan haberler, yazılar, incelemeler, değerlendirmeler, yorumlar ve makaleler yatırım tavsiyesi amacına sahip değildir. KriptoFeed.com herhangi bir kripto paranın veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını veya ticaret yapılmasını önermez. KriptoFeed.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu yüzden KriptoFeed.com adresinde yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Ayhan Türker

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde Ekonomi Yüksek Lisans'ı yapan Ayhan, lisans eğitimini Londra'da tamamladı. Kripto para ve blockchain teknolojisi üzerine eğitim aldıktan sonra İzmir'de düzenlenen Kripto Para Teknoloji etkinliğinin organizasyon ekibinde yer aldı. 5 yıldır kripto dünyası ile ilgilenmekle birlikte finans alanında kariyer planına emin adımlarla devam ediyor. Bu süre içerisinde kripto para konusunda elde ettiği deneyimleri KriptoFeed.com için paylaşıyor. Daha önce farklı ulusal ve global haber sitelerinde ekonomi editörlüğü yapma deneyiminden sonra sadece kripto para dünyasına odaklanmaya karar verdi ve analizlerini Kripto Feed kullanıcılarıyla buluşturmaya devam ediyor.

Bir Yorum

  1. Benim fikri düşüncem bitcoin firması ne kadar sağlam güvenlir olursa olsun genel olarak yatırımınızı hepsi içerisinde saklamanız gerekmekte. Yabancı olsun türk firmalar olsun kimin ne zaman batacağı kaçacağı belli değil payı paylara bölüp firmalarda uzun vadede değerlendirmek olası bir kötü senaryoda bir nebze paranızın korunmasında yardımcı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu